Almanya ‘ ya gitmek ve Yeni Göç Yasası nedir ?

1 Mart 2021 tarihinde fotoğrafı olarak Almanya Federal Hükûmeti tarafından kabul gören ve yürürlüğe giren kanundur. Avrupa Birliği dışından kaliteli uzmanları Almanya’ya getirmeyi planlanmaktadır. Yeni göç yasası ile pek çok hukuki değişiklik olmuştur. İş arama vizesi şartlarındaki değişiklik dışında, kişilerin Almanya’da iş bulması da kolaylaşmıştır. 1 Mart 2021 öncesinde Alman şirketlerin öncelikle kendi yurttaşlarını işe alma mecburiyeti vardı. Eğer iş pozisyonuna uygun çalışanı kendi yurttaşları arasından bulamazsa, alternatif olarak Avrupa Birliği yurttaşlarını işe alabiliyordu. Almanya Yeni Göç Yasası ile beraber eski şartlar değişmiş durumdadır.

Nitelikli İş Gücü Sayılanlar Kimlerdir ?

Meslek eğitimi almış kaliteli iş gücü, yasaca kabul edilmiş bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Şayet kaliteli meslek eğitimi Almanya dışı bir ülkede alınmışsa, vize başvurusundan önce Almanya’daki yetkili denklik makamlarınca söz konusu meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olup olmadığı değerlendirilir.

Akademik eğitim almış kaliteli iş gücü, Almanya’da bir yüksekokuldan mezun ya da denklik işlemleri tamamlanmış diğer bir ülkedeki yüksekokuldan mezun veya Almanya’daki yüksekokul diplomasına benzer diğer bir ülke yüksekokul diplomasına sahip kişilerdir. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan ya da düşük kaliteli eğitim almış kişiler yasaya göre kaliteli iş gücü kabul edilmez.

Yeni yasa Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin çalışmak için Almanya’ya gelebilmelerine imkan sağlamaktadır. Üniversite mezunu olmak veya mesleki uzmanlıklarını belgeleyebilmek (Ustalık belgesi vb sahibi olmak gibi) ve ilgili alanlarda minimum bazı mesleklerde iki, bazı mesleklerde ise iki yıldan fazla deneyimli olmak Almanya göç yasası için kabul için bir şart olarak karşınıza çıkabilir.

Şartlar Nelerdir ?

Almanya göçmenlik kanununa bağlı şekilde istenilen evrak listesini kurumlardan temin edebilirsiniz. Ancak Almanya Göçmenlik Yasası’nın iki önemli koşulu vardır. Bunlar; Almanca dil becerisini belgelemek ve Almanya dışı bir ülkede alınmış olunan diplomanın denkliğini almak.

Almanya’da Denklik İşlemleri ?

Yeni Göç yasasında iş arama vizesi şartlarından biri de, yabancı diplomaların Almanya denkliğini almaktır. Üniversite diplomanızın ya da mesleki sertifikalarınızın denkliği için Almanya’daki alanınız ile alakalı olan meslek odalarına müracaat yapılması gerekiyor. Almanya’da denklik işlemleri için profesyonellerden yardım almanız mümkündür. Denklik alma bürokratik süreleri eyalete, mezun olduğunuz bölüme göre değişiklik göstermektedir. Denklik almak yeni göç yasasındaki vize için gerekli şartlardan biri olmakla birlikte hem de Almanya’da iş arayışınıza ve Almanya’ya taşındığınızda oturum işlemlerinizde de işlerinizi çok kolaylaştıracaktır. Denklik işlemleri 2 ile dört ay arasında sürmektedir. Bazen daha da uzamaktadır. Denklik müracaatı ve harç ücretleri bölüme göre değişiklikler göstermektedir. Üniversite diplomalarınız ya da mesleki sertifikalarınızın denkliğini gitmeden önce Almanya’da yaptırmış olmanız gerekiyor. Almanya’da denklik işlemleri sonunda mesleğinizin direk kabul edilmesi ya da şartlı kabul edilmesi neticesinde iş arayışınız ve Almanya’ya gittikten sonra iş değiştirmeniz gibi konularda yardım edecektir.

Maliyet?

Denklik müracaat şundan onay sürecine kadar tüm denklik sürecinin yaklaşık 600 Euro bir maliyeti vardır. Bireysel müracaatlarda bu maliyet daha çok artabilir. Buna ilave olarak, müracaat belgelerinin, çevirilerin, sertifikasyonun, seyahat harcamalarının ve muhtemelen telafi önlemlerinin ya da adaptasyon niteliklerinin satın alınması için ek maliyetler ortaya çıkabilir.

Almanca Dil Becerisi ?

Almanca öğrenmek, Almanya’daki iş yaşamınıza hazırlanmak için atabileceğiniz en önemli adımlardan birisidir. Çünkü çoğu şirkette kullanılacak olan dil Almancadır. Bir işe kabul almak için Almanca dil becerilerinizi belgelemek mecburiyetinde olmasanız dahi, başarılı olunan dil sınavları, iş başvuruları ve öz geçmişiniz için iyi bir adımdır. Gelecek planlarınıza bağlı şekilde, kendi ülkenizde ya da Almanya’da dil kursları alabilirsiniz. Şunları yapmanız önerilir:

Sağlık Mesleklerinde veya Hemşirelikte İstihdam

Almanya’da hemşire mesleğini icra etmek istiyorsanız, Almanya dışında kazanılan niteliklerin Alman denklik kurumu tarafından tanınması gerekir. Bu alanda Almanya’da çalışmak için ayrıca Goethe Enstitüsü ya da TELC sertifikalı enstitüler gibi tanınmış bir kurumdan dil yeterliliğinin kanıtı gereklidir. Federal duruma bağlı şekilde, Avrupa Birliği referans çerçevesine göre Almanca B1 ya da B2 yetkinliği gereklidir.

Eşler İçin Almanca Bilgisi nedir ?

Almanca A1 seviyesinde dil bilgisi, Almanya’ya eşlerinin yanına taşınmak isteyen ve Almanya’da kalıcı olarak kalmak isteyenler ile Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn ya da İzlanda dışından Almanya’ya gelecek eşler için son derece önemlidir. Eşlerin Almanya’ya taşınması için genelde vizeye başvurmanız gerekir ve bunun için de Almanca ile alakalı yetkinliği belgelemek gerekir ve ülkenizde bir Almanca kursuna gitmelisiniz. Avrupa Birliği referanslarına göre A1 seviyesi bilgisi gereklidir. Örnek verecek olursak Goethe Enstitüsü’nde bu “Başlangıç 1” kursuna karşılık gelir ve aynı zamanda A1 ÖSD sınavı da geçerlidir. Tabii ki, dil kurstan bağımsız olarak da öğrenilebilir ve bu gayeyle onaylanmış bir kurum ile sınava girebilirsiniz. TELC internet sitesinde daha fazla sınav yapan kurum bulabilirsiniz. Eşlerin bir araya gelmesi yani Aile Birleşmesi hakkında Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nden daha fazla bilgi edinilebilir. Eşinizin Avrupa Birliği mavi kartı var ise, Almanya vizesi için başvururken Almanca dil becerilerini kanıtlamanız beklenmez.

Öğrenciler için gerekli olan Almanca Bilgisi nedir ?

Almanya’da yüksek öğrenim görmek için Almanca dil becerilerini kanıtlamanız gerekir. Bunu yapabilmek için “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü için Almanca Dil Sınavı” (DSH) ya da “Yabancı Dil Olarak Almanca Sınavı” (TestDaf) alabilirsiniz. “Telc Deutsch C1 Hochschule” sınavından başarı belgesi, 12 Şubat 2021 tarihinden bu yana bir Almanca kursuna kabul için ön koşul olarak da geçerlidir. Uluslararası kurslar ve diğerleri için genelde İngilizce becerilerine ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Bu durumda, direk olarak üniversitenize danışmanız daha yerinde olur.

İş için Almanca


İşyerinde günlük hayattan biraz farklı konuşursunuz. İş yerinize gelen müşterilerinize, arkadaşlarınızdan farklı davranırsınız. Ayrıca, her mesleğin bilmeniz gerekli olan kendisine has teknik terimleri vardır. Bütün bunları öğretmenleriniz tarafından Almanca kurslarında öğreneceksiniz.

Çocuklar ve gençler için Almanca


Bu kurslarda, çocuklarınız yalnızca Almanca öğrenmekle kalmaz, hem de yeni arkadaşlar da edinebilir. Normal dil derslerine ilave olarak, gençlerin Almanya’ya daha hızlı adapte olmalarına yardımcı olan spor ya da kültürel aktivite gibi pek çok boş zaman etkinliği vardır. Almanya’daki okullar çocuklarınızın Almanca öğrenmesi için destek sunmaktadır. Çocuklarınızı okula ya da anaokuluna nasıl yerleştireceğimizi Çocuk Bakımı ve Okul Sistemi ve Zorunlu Eğitim bölümünde bulabilirsiniz.

İş Arama Vizesi Nedir ?

İş Arama Vizesi


Yurt dışında iş bulmak için, oturma izni başvurusunda bulunarak, kaliteli uzmanların Almanya Konut Yasası’nın 20 (1) ve (2) bölümü uyarınca bir iş aramasını sağlar. Aşağıdaki maddelerden Almanya’ya giriş yapabilmek için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Almanya iş arama vizesi başvurusu için neler yapmalıyız?

Mesleki ya da akademik eğitimi tamamladığınızı gösteren belgeler.
Almanya’da tanınan belgeniz veya sertifikanız, bir Alman denkliği yani eş değeri ile karşılaştırılabilir. Herhangi bir meslekte, söz gelimi sağlık piyasasında çalışmak istiyorsanız, uzman lisans zorunludur. Mesleki eğitiminiz var ise, Almanca çalışma yetkinliğinizi kanıtlamanız gerekir. Genel olarak, dil seviyesi B1 gerekli olup Telc, Goethe veya ÖSD dil sertifikaları da geçerlidir.

İş Arama Vizesi Şartları

İş müracaat evraklarının eksiksiz fotoğrafı makamların talebine göre hazırlanması Diploma denklik kontrollerinin yapılmış olması ve Almanya’da denklik işlemlerinin yapılmış olması, Dil yeterlilik belgelerinin (var ise) olması, İş tecrübesini gösterir evrakların hazırlanması (yeni mezunlar da müracaat yapabilir) Başvuru dilekçelerinin eksiksiz hazırlanması, Blokeli hesapta 6 aylık geçim parasının gösterilmesi (Adayın Almanya’da sponsoru var ise blokeli para gösterilmesi gerekmeyecektir)
Konaklama – ikamet belgelerinin hazırlanması, İş arama planı ve faaliyet dosyasının hazırlanması

Elazığ Almanca, Elazığ Tercüme, Elazığ Almanya Vize Başvurusu, Elazığ Almanya Aile Birleşimi gibi konularda destek almak için iletişim ;

0 531 504 36 09

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×