Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Vize işlemleri, yurtdışına çıkış faaliyetlerini konu alan işlemler bütünüdür. Yurtdışına seyahat veya orada belirli bir süre yaşama ile ilgili gerekli bir süreç olan vize işlemleri, birtakım kurallara uyma şartının yer alması gerekliliği taşır. Bu gereklilik kapsamında, istenen belge ve diğer niteliklerin sağlanması durumu da mevcuttur. İlgili aşamaların gerçekleştirilmesinde ise resmi unsurların ve süreçlerin tamamlanması gerekir. Ek olarak vize işlemleri belirli bir süre zarfı içerisinde yer almalıdır. Böylece işlemlerin bitimi ile birlikte gerekli şartların sağlandığına dair bir nitelik kazanılır.
Vize Tanımı
Vize; ülkelerin kendi vatandaşları dışında bir kişinin ülke sınırlarına giriş yapmak istemesi ve bu isteğinin değerlendirilmesi sürecidir. Süreç içerisinde; ülkeyi ziyaret amacı, hangi bölgede konaklayacağı, meşgul olacağı iş kapsamları veya seyahat durumları gibi noktalara ek olarak kalacağı süre ve konut olarak da çeşitli bilgilerin sorgulamaları gerçekleştirilir. Ek olarak kişisel kimliği ve çevresi üzerinden de birtakım bilgiler edinerek ülke içi bir tehdit oluşturup oluşturulmayacağı üzerine araştırmalar yapılır. Ülkeden ülkeye farklı araştırma ve sorgulama nitelikleri olan vize özelliğini bazı ülkeler, belirli ülkelerin vatandaşlarına yönelik uygulamakta veya vize serbesti yaratmaktadır. Örnek olarak Avrupa Birliği ülkeleri, birlik içerisindeki ülkeler arası vize serbesti uygular. Bu örneğe ek olarak bazı ülkeler, yabancı vatandaşlara karşı vize serbesti koyarlar. Ülkelerin stratejik durumu, birbirleri ile olan sorunları ve turizm gibi konular bazında yer alan noktalar vize tanımı içerisinde bulunmaktadır.
Vize Başvurusu
Yurtdışı faaliyetlerinin yürütülmesindeki ilk adım (vize şartının yer aldığı ülkeler için) olan vize başvurusu, gitmek istenen ülkelere ait başvuru noktaları aracılığı ile yapılır. Bu noktalar; Havalimanı müracaat noktalarından başlayarak çevrimiçi başvuru yöntemleri olabileceği gibi vize başvuru merkezleri, sınır kapıları ve konsolosluk gibi yerler üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Ülkeden ülkeye değişen bu durum, vize başvurusu konusunda farklılıklar yaratır. Ek olarak vize başvurusu gerçekleştirilmeden önce birtakım belgelerin tamamlanması gerekliliği de yer alır.
Vize İşlemleri için Gerekli Belgeler
Yurtdışına çıkış ve diğer ülkelere seyahat gibi hedeflere yönelik tamamlanması gereken bir nokta olan vize işlemleri, gerekli evraklar bütününün sağlanması şartını sunar+. Bu şart içerisindeki gerekli belgeler;
♦ Yurtdışı faaliyetlerinin işlendiği pasaport gereksinimi
♦ Kimlik tanıma süreçleri kapsamında biyometrik özellikteki fotoğraf şartı
♦ Tam vukuat listesi niteliğindeki nüfus kayıt örneği
♦ Banka hareketliliği dahilindeki hesap döküm özeti
♦ Vatandaşı olduğu ülkedeki sabit yere ilişkin ikametgah belgesi
♦ Mesleki bilgileri yansıtan mesleki durum belgesi
♦ Medeni hal olarak evli olan bireylerin evlilik cüzdanları
Şeklindeki evraklar olarak yer almakta ve vize işlemleri için gerekli belgeler halinde bulunmaktadır.
Vize Prosedürleri
Vize prosedürleri olarak yer alan süreçler, gerekli başvurunun yapılması ve istenen evrakların teslim edilmesinden sonraki inceleme aşamalarını yansıtır. Bu aşamalar içerisinde belgelerin doğruluğu kontrol edilir. Kişisel bilgiler ve vatandaşı olduğu ülkedeki resmi kaynak bilgileri konusundaki araştırmaların tamamlanması ile vize prosedürleri gerçekleştirilmiş olur. Bu noktada vize isteyen ülkenin kişiyi onaylama aşaması ile vize prosedürleri olumlu olarak sonuçlanır. İlgili onaylama kısmında ise ülke sınırlarına girmek isteyen kişinin herhangi bir tehdit veya olumsuz bir durum yaratmayacağı konusunda bir görüşün meydana gelmesi gerekir. Sosyal süreçler, ekonomik boyutlar ve bazı siyasi perspektifler gibi yönler üzerinden gerekli değerlendirmelerin yapılması ile birlikte vize prosedürleri nihai sonuca ulaşır.
Vize Türleri
Vize türleri olarak uluslararası bazı konular üzerinden anlaşmalar yer almaktadır. Ülkelerin kendi arasında kabul ettiği ve vize muafiyeti kapsamında çeşitli kolaylıkların sağlandığı bazı noktalar, vize türleri arasında bulunur. Kişilerin ülkeleri içerisindeki saygın statüsü, dezavantajlı özellikleri ve halka fayda sağlayan kişilikleri gibi unsurlardan dolayı farklı çeşitlerde yer alan vize türleri mevcuttur. Bu vize türleri;
♦ Öğrenci vizesi: Eğitim süreçleri için yurtdışı faaliyetleri yürüten kişiler için mevcut olan vizedir.
♦ Çalışma vizesi: Çalışma koşulları içerisinde yer alacak bireylerin çalışma izinlerini almaları kapsamındaki vize türüdür.
♦ Turist vizesi: Kapsamı en genel olan, belirli süreleri içerecek şekilde seyahat amaçlı ülke ziyaretleri gerçekleştiren kişilere yönelik vizedir.
♦ Geçiş vizesi: Başka bir ülkeye gitmek için o ülke sınırları içerisinden geçmek zorunda olan kişilerin aldığı vize türüdür. Aktarma faaliyetlerine veya çok kısa ikamet etme durumuna yöneliktir.
♦ Resmi görev vizesi: Diplomatik misyonlar çerçevesinde yurtdışına çıkması gereken yetkililere dair bir vize türüdür.
Vize İşlemleri Süresi
Vize prosedürleri dahilinde yer alan süreçler, belirli süre zarfında gerçekleşir. Bu süre, belirlenen kriterlerin inceleme yoğunluğu ve yurtdışı hareketliliği kapsamında değişiklik göstermektedir. İlgili noktaları içeren vize işlemleri süresi ise 15, 30 ve 90 gün süreleri olarak yer almaktadır. Vize türlerine göre de farklılık gösteren bu durum, ülkeye girmek isteyen kişilerin herhangi bir güvenlik sorunu yaratmaması adına belirlenen süre miktarı olarak yer almaktadır.
Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize alım süreçleri içerisinde belirli şartlar ve koşullar açısından dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar temel olarak yurtdışına çıkma konusunda hem sosyal hem de ekonomik niteliklere sahip olma durumudur. Sosyal olarak yer alan niteliklerde, herhangi bir tehdit unsuru yaratacak bir hastalık veya suç unsuru taşımama gibi kriterlerdir. Ekonomik olarak ise gitmek istenen ülkenin ekonomik düzenine olumsuz bir etki yapacak maddi gereksinimlere ihtiyaç duyulmamasıdır. Seyahat veya başka bir amaç doğrultusunda ilgili ekonomik gücün varlığı koşuluna uyulması, vize alırken dikkat edilmesi gerekenler içerisinde mevcut olmaktadır.
Vize Geçerliliği
Vize işlemleri olarak gerçekleştirilen aşamalar dahilinde dikkat edilmesi gereken bir konu ise vize geçerliliği konusudur. Vize almaya hak kazandıktan sonraki süreçlerde, yurtdışına çıkıldığı andan itibaren bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Bu açıdan seyahat edilen ülke tarafından belirlenen ve izin verilen vize süresine uyulmalıdır. Vize süresinin bitimi ile birlikte vatandaşı olan ülkeye geri dönüş sağlanmalıdır. Aksi taktirde kaçak statüsü içerisinde yer alma durumu ile karşılaşabilir ve suç unsurlarında bulunma ihtimali gerçekleşmektedir.
Vize İşlemlerinden Sonraki Önemli Noktalar
Vize işlemlerinin tamamlanması, vize almaya hak kazanılması ve vize geçerliliği kapsamında ilgili ülkeye seyahat edilmesinden sonra bazı önemli noktalar bulunur. Bu noktalar içerisinde ülke sınırları içerisinde yasal olmayan herhangi bir durum içerisinde yer alma faaliyeti, çeşitli tehlikeler oluşturur. Mevcut tehlikeler üzerinden meydana gelen negatif senaryolar (suç işleme durumundan dolayı polislerin müdahale etmesi, yaralanma, ölüm riski vb.) gerçekleşebilmektedir. Ek olarak yabancı bir ülkede yer alındığı için o ülkenin öncelikli kurallarına uyulmalıdır. Ayrıca haklarını savunma konusunda turist niteliği taşıyan haklar mevcut olduğu için gerekmedikçe herhangi bir karışıklık sürecinde yer alınmamalıdır.
Daha pek çok hizmetimizden yararlanmak için firmamıza hemen ulaşabilirsiniz!
Diğer İş Ortaklarımız ;